Beide gebouwen zitten eenvoudig in mekaar. “Bij mijn zoon zijn het eigenlijk zelfs gewoon 2 betonnen blokken naast mekaar”, vertelt Patrick. Samen met architecte Caroline Tweelinckx kozen ze ervoor om het aantal materialen sterk te beperken: beton en glas. Een moderne look die het concept “less is more” volledig waarmaakt.
Alsof je buiten leeft, maar dan lekker knus binnen
Glas, glas en nog eens glas. “Mijn zoon koos bewust voor glas, heel veel glas. Je waant je soms gewoon buiten. Maar in combinatie met mat zwart krijg je best wel een warme uitstraling. En dat cocoon-gevoel is toch belangrijk”, zegt Patrick tevreden.
Als je binnenkomt, kijk je meteen door bijna de hele woning. Rechts bevindt zich de eet- en leefkamer en de trap met glazen leuning. Links ligt de keuken. Die kreeg een glazen deur met steellook. In de woonkamer past het deurgeheel met zwarte steellook ook mooi bij de wandkasten en meubelelementen. Het is er ook comfortabel warm, dankzij het isolerend glas. Op geen enkele plek heb je last van koude straling.
En als je naar boven kijkt, zie je eigenlijk de hele bovenverdieping. Want de overloop is een “lichtstraat” waar alle kamers en badkamers op uitkomen: de gang is volledig in metaal gebouwd met glazen beloopbare platen. Ook daar genieten ze dus van maximale lichtinval. In de badkamers vind je dezelfde combinatie terug van glas en mat zwart in de glazen douchewanden.
Tijdloos naturel
Maar eerst bouwde Patrick’s dochter haar woning met artsenpraktijk. Samen met architecte Veerle Van Schoor ging zij voluit voor een zeer natuurlijke look.
Voor de praktijk werd geen glas gebruikt, maar dat compenseerde ze ruimschoots in het privé-gedeelte. Want ook zij koos toen al resoluut voor glas.
Zo heeft zij een glazen badkamer, glas in de inkom en buiten een glazen balustrade. Verder beperkte ze het aantal materialen en gaf ze elke kamer een eigen kleuraccent. Het resultaat? Een groot ruimtegevoel met veel natuurlijk licht en leuke, speelse accenten. Tijdloos naturel, dat wordt je nooit beu.
Perfecte uitvoering
“Bij mijn dochter bevinden zich achteraan, aan de zonnekant, op het verdiep 2 slaapkamers met grote ramen en een pad ervoor”, legt Patrick uit. Dat loopt over de hele breedte van de woning en is afgewerkt met een glazen balustrade. We hebben aan verschillende bedrijven prijs gevraagd, maar Interieurglas was de enige die het kon uitvoeren zoals wij het wilden.
En dat wil ik toch even benadrukken”, gaat Patrick verder: “we konden rekenen op een familiebedrijf waar iedereen heel goed weet wat hij doet. Met kennis van zaken en kennis van glas. Bovendien werd de planning zeer duidelijk en in alle transparantie opgesteld en vooral ook zeer goed aangehouden. Alles was klaar en duidelijk van in het begin, en is ook perfect uitgevoerd. Na een eerste ervaring bij mijn dochter, hebben we geen seconde getwijfeld om ook bij de zoon met Interieurglas te werken. ”
Functioneel glas
In beide woningen is zeer sober omgesprongen met materialen en kleuren. In combinatie met glazen deuren, trapleuningen, balustrades, scheidingswanden en douchegehelen, krijg je zo een zeer “lichte” woning met een groot ruimtegevoel
Dankzij al die glazen elementen heb je weinig optische barrières, maar wel de nodige warmte- en geluidsisolatie. Een open maar ook knus en comfortabel huis dus.
En als je dacht dat beton, wit en glas saai zijn, dan heb je het goed mis: “met al dat glas is er echt veel lichtinval. De tinten op de muren wisselen voortdurend”, weet Patrick enthousiast te vertellen. “Enkel bij mijn dochter vind je ook wat kleur. Die koos voor een accentkleur in elke slaapkamer en de badkamer. Daar koos ze bijvoorbeeld zelfs voor een grasgroene vloer. Ik vond het gewaagd, maar het heeft echt wel iets.”
Esthetisch glas
“Maar wat ik echt knap vind”, gaat Patrick verder, “is dat beide huizen echt een mooi esthetisch geheel vormen. Elk in een heel eigen stijl. En daar was niet veel voor nodig. Bij mijn zoon hangen er bijvoorbeeld weinig kunstwerken aan de muur en ze gebruiken geen andere componenten. Alles is open, alles is zichtbaar. En tóch is er continu van alles te ontdekken. Dat heeft te maken met de indeling, maar is ook vooral het effect van al dat glas en de voortdurend wisselende lichtinval.”
Of hoe je met weinig en eenvoudige materialen toch luxueuze woningen kunt maken.
Wil je graag nog meer weten over deze woningen? Of kijk je graag nog verder binnen? Het huis van Patrick’s zoon is opgenomen in het boek “Buitengewoon Belgisch Bouwen”, editie 5, bij uitgeverij Lannoo.